'Daders ouderenmishandeling zwaar straffen'

Daders van mishandeling van mensen in een kwetsbare positie zoals ouderen moeten zwaar worden gestraft. Dat zei demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over ouderenmishandeling.

Onder meer de PVV en VVD hadden gepleit voor een hardere aanpak. Veldhuijzen van Zanten zei dat de kwetsbaarheid van het slachtoffer nu al een weging is in de strafmaat die door de rechter kan worden meegenomen. De wet biedt dus al de mogelijkheid om mensen die ouderen mishandelen 'veel harder' te straffen.

Het is ook het uitgangspunt dat zij 'maximaal en zwaar' worden gestraft. Dan gaat er ook een waarschuwende werking vanuit, aldus de bewindsvrouw.

Het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling maakte donderdag bekend dat vorig jaar meer meldingen zijn binnengekomen van mishandeling. In 2011 kregen de meldpunten bijna duizend meldingen binnen, zo'n zestien procent meer dan een jaar eerder. In 2010 was het aantal meldingen al met dertig procent gestegen.

Jaarlijks worden naar schatting zo'n 160 duizend ouderen mishandeld. In de meeste gevallen (veertig procent) gaat het om psychische mishandeling. In de meeste gevallen - 43 procent - zijn kinderen en kleinkinderen de dader.