Milieudefensie eist terugplaatsing anti-Shell-filmpje

YouTube moet het campagnefilmpje van Milieudefensie 'Shell CEO, Uncensored' terugplaatsen. Dat heeft de milieuorganisatie in een officiële vordering geëist, zo meldt ze in een persbericht.

Het gewraakte filmpje is offline gehaald wegens een auteursrechtclaim van Shell. Het filmpje laat een toespraak van Shell-CEO Peter Voser zien waarin hij vertelt over de milieuprestaties van het bedrijf, tegen een achtergrond van vrolijk lachende mensen. Gaandeweg de toespraak begint deze achtergrond af te bladderen en komen foto's van olievervuiling in Nigeria in beeld. Voser krijgt tijdens zijn speech steeds meer inktvlekken van zijn vulpen op zijn overhemd en gezicht. Sinds de claim van Shell toont alleen Dumpert.nl de beelden nog.

Volgens advocaat Channa Samkalden van Milieudefensie is de claim van Shell onterecht. "Het gaat om een parodie. Het verwijderen van het filmpje raakt daarmee aan de vrijheid van meningsuiting." Ook Campagneleider Geert Ritsema spreekt van 'je reinste censuur.'

Het filmpje is onderdeel van de campagne 'Worse than Bad', die zich richt tegen de olievervuiling door Shell in Nigeria. Volgens Milieudefensie liet Shell de afgelopen decennia vele tientallen miljoenen liters olie in de Nigerdelta lekken. Daarnaast zou de Nederlandse multinational zich nog altijd niet aan het Nigeriaanse verbod op het affakkelen van gas houden.