WHO: gonorroe mogelijk snel onbehandelbaar

Een in potentie dodelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa) waarmee elk jaar miljoenen mensen geïnfecteerd raken wordt steeds resistenter tegen medicijnen en daardoor mogelijk snel onbehandelbaar. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd.

De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties roept regeringen en artsen op beter op te letten wanneer zich gevallen van antibioticaresistente gonorroe voordoen. Gonorroe is een bacteriële infectie die ontstekingen, onvruchtbaarheid en complicaties bij de zwangerschap kan veroorzaken en in het ergste geval tot de dood leidt. Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap besmet was hebben vijftig procent kans op een ooginfectie die tot blindheid kan leiden.

"Dit organisme heeft in feite een resistentie gecreëerd tegen elke medicatie waarmee we het te lijf zijn gegaan", zei dokter Manjula Lusti-Narasimhan van de WHO. De organisatie heeft een mondiaal actieplan opgesteld om de ziekte aan te pakken. "Het is geen Europees probleem of een Afrikaans probleem, het is echt een wereldwijd probleem."

Na chlamydia is gonorroe de seksuele aandoening die het vaakst wordt overgedragen. Volgens de WHO raken jaarlijks 106 miljoen mensen besmet met gonorroe. Mensen die zijn geïnfecteerd met de soa lopen ook meer kans besmet te raken met andere ziekten, zoals hiv.

Wetenschappers zijn van mening dat door te veel of incorrect medicijngebruik gecombineerd met het verbazingwekkende vermogen van de gonorroebacterie zich aan te passen, het nu bijna een soort superbacterie is. Niet alleen moet gebruik van antibiotica beter worden gecontroleerd, ook moet er betere seksuele voorlichting komen. Condoomgebruik is een effectieve manier om besmetting te voorkomen. "Het zal niet lukken het helemaal uit te roeien, maar we kunnen de verspreiding wel beperken", aldus Lusti-Narasimhan.