'Congres vernieuwing FNV op losse schroeven'

Een werkgroep binnen de FNV heeft geadviseerd om op 23 juni geen oprichtingscongres van De Nieuwe Vakbeweging (DNV) te organiseren, maar een 'gewoon' FNV-congres over de vernieuwing van de vakbond. Dat schrijft de NOS dinsdag op basis van interne documenten. Hiermee is de oprichting van DNV per 23 juni onzeker geworden.

In de federatieraad van de FNV werd maandag een gezamenlijke bijdrage van vertegenwoordigers van de drie grote bonden, drie kleine bonden en de vakcentrale besproken. Uit de daaruit voortgekomen documenten blijkt volgens de NOS dat de FNV-bonden op de rem willen trappen in het vernieuwingsproces.

De vakcentrale wil niets zeggen over het commentaar vanuit de FNV-bonden. Een woordvoerder 'van een van de FNV-bonden' wil alleen zeggen dat het advies de oprichting van DNV dichterbij brengt, 'als iedereen dat echt wil'.

Maandag presenteert kwartiermaker en PvdA-Kamerlid Klijnsma haar definitieve plannen voor DNV. "Wij hebben naast het advies van die commissie van zeven vanuit nog veel meer kanten opmerkingen gekregen", aldus de zegsman van de kwartiermakers. "Al die commentaren worden verwerkt in het definitieve advies. Klijnsma heeft de opdracht gekregen om op 23 juni een nieuwe vakbeweging op te richten, en dat gaat ze doen."

De negentien bonden beslissen na 23 juni of zij al of niet meegaan. FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV kondigden vorige week aan door te gaan met de oprichting van een 'ongedeelde beweging', ook als de andere bonden daar niet mee instemmen of de plannen van Klijnsma hier niet aan voldoen.

Op de eerste conceptplannen van Klijnsma en de andere kwartiermakers kwam begin mei veel kritiek. De kleine bonden vrezen een te grote bijdrage te moeten leveren aan de stakingspot voor de grote bonden en willen daarom zelfstandige verenigingen blijven. De grote bonden willen juist één vakbeweging zonder aparte verenigingen en met een ledenparlement.