'Rotterdamse stadswachten zijn lomp'

Veel van de vooroordelen over de dienst Stadstoezicht in Rotterdam kloppen met de werkelijkheid. Dit bevestigt een onderzoek van de Rotterdamse Rekenkamer. Zo zijn veel van de stadswachten voornamelijk bezig met het uitschrijven van parkeerbonnen en hebben ze een gebrek aan communicatieve vaardigheden.

Dit valt te lezen op RTV Rijnmond. Volgens de Rekenkamer worden zaken als wildplassen, op de stoep fietsen of jongerenoverlast nauwelijk aangepakt, maar worden er des te meer bekeuringen voor verkeerd of onbetaald parkeren uitgeschreven. Volgens de Rekenkamer komt dit onder meer door de druk die er op de stadswachten rust.

Het ontbreken van de communicatieve vaardigheden is een van de belangrijkste oorzaken van veel van de minpunten die de dienst scoort. Ook worden de stadswachten niet goed aangestuurd, waardoor er onduidelijkheid is voor de burger. Het parkeren op een invalidenplaats wordt de ene keer met een waarschuwing afgedaan, en de andere keer direct met een boete bestraft.

De onderzoekers van de Rekenkamer hebben geconstateerd dat de stadswachten over het algemeen correct en vriendelijk naar de burgers zijn, maar alleen zolang de situatie niet escaleert. De Rekenkamer is tot deze conclusies gekomen nadat een speciaal onderzoeksteam vier maanden heeft meegedraaid bij de dienst Stadstoezicht.