Platini ziet Duitsland of Spanje EK winnen

Het is misschien opmerkelijk, maar UEFA-voorzitter Michel Platini heeft een voorkeur voor de winnaar van het EK. Hij ziet Spanje en Duitsland als grote favorieten.

"Spanje en Duitsland hebben iets extra", zegt hij in gesprek met het Franse persbureau AFP. "Als ik mijn favorieten moet kiezen, deel ik de deelnemers altijd op in zij die kunnen winnen en zij die moeilijk te kloppen zijn. Spanje en Duitsland plaats ik in die eerste categorie, bijna alle andere deelnemers in de tweede."

"Spanje heeft veel ervaring, Duitsland is wat jonger en heeft honger. We zullen buitengewone wedstrijden zien van deze teams, die foutloos bleven in de kwalificaties. Maar nu al gewonnen hebben ze zeker niet", aldus Platini, die Oranje ook kansrijk ziet. "Zij moeten echter eens die stap kunnen zetten."

De huidige preses van de UEFA is nog steeds topscorer aller tijden van een EK. Hij maakte ooit negen doelpunten op het eindtoernooi. "Als ik het record na dit EK niet moet afstaan, is het voor altijd het mijne. Vanaf 2016 zijn er 24 deelnemers en dus meer wedstrijden."