Sancties kosten Syrië miljarden

De internationale sancties tegen Syrië trekken een zware wissel op de Syrische oliesector. Dat heeft de Syrische minister van olie woensdag gezegd. Volgens Sufian Allaw hebben de sancties Syrië tot dusver ruim 3,1 miljard euro gekost.

Voordat de opstand in Syrië vorig jaar maart uitbrak was de oliesector een belangrijke steunpilaar van de Syrische economie. De export van olie, veelal naar Europa, bracht dagelijks zo'n zes miljoen euro in het laatje, aldus David Schenker van het Washington Institute for Near East Policy.

De prijs van kookgas is verviervoudigd en Syrische burgers moeten uren in de rij staan. Volgens Allaw kan met de Syrische productie van aardgas slechts in de helft van de behoefte aan gas worden voorzien. Om het tekort aan te vullen probeert Syrië te importeren uit landen die niet deelnemen aan de sancties. Een Venezolaanse tanker met 35 duizend ton brandstof kwam dinsdag aan in Syrië. Een tweede schip is onderweg. Syrië probeert ook overeenkomsten te sluiten met Algerije en Iran, aldus Allaw.