Coffeeshop toch open voor buitenlanders

Coffeeshop Easy Going in Maastricht is dinsdagochtend om 11.00 uur alsnog voor iedereen opengegaan. Coffeeshophouder Marc Josemans probeert zo een juridische procedure uit te lokken. "De minister verplicht ons om te discrimineren, en dat is een schending van artikel 1 van de grondwet", zei hij.

Eerder op de ochtend had Josemans nog aan ongeveer tien buitenlanders de toegang geweigerd. Hij deed dat wegens het ingaan van nieuwe regels die niet-ingezetenen van Nederland de toegang ontzeggen. De afgewezen buitenlanders gingen naar het politiebureau om aangifte te doen van discriminatie.

De meeste andere coffeeshops in Maastricht blijven voor onbepaalde tijd dicht. Volgens de uitbater van coffeeshop Heaven 69 doen ze dat omdat er officieel geen klanten zijn. Dat komt omdat niemand zich heeft geregistreerd. Sinds dinsdag zijn coffeeshops in Zuid-Nederland besloten clubs die alleen geregistreerde leden toelaten.

Volgens Josemans zijn de meeste coffeeshops in Maastricht dicht vanwege de harde woorden van burgemeester Onno Hoes (VVD) afgelopen weekeinde. Die liet weten onmiddellijk te zullen optreden en geen enkele overtreding van het nieuwe beleid te zullen toestaan.

Coffeeshop toch open voor buitenlanders
Coffeeshop toch open voor buitenlanders (Foto: ANP)