Nederlandse kiezers steunen begrotingsakkoord
Het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks donderdag sloten kan rekenen op veel steun bij de kiezers. Bijna zeven op de tien Nederlanders, 69 procent, zijn er positief over. Bij de achterban van de deelnemende partijen is dat zelfs nog hoger. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag vrijdag na onderzoek onder veertienduizend mensen.
Veel van de bezuinigingen en hervormingen in het akkoord kunnen rekenen op steun van de meerderheid. Zo staat 54 procent achter de verhoging van het hoge btw-tarief, is 68 procent voor het versneld verhogen van de AOW-leeftijd en vindt tachtig procent het goed dat de hypotheekrenteaftrek voor aflossingsvrije hypotheken wordt afgeschaft.
Ook het terugdraaien van maatregelen die de gevallen gedoogcoalitie wilde doorvoeren, kan op steun rekenen onder de Nederlandse bevolking. Zo is 64 procent blij met de beslissing de basisbeurs voor studenten niet te vervangen door een leenstelsel.
De extra investering van tweehonderd miljoen euro in een duurzame economie valt eveneens goed: 64 procent is hier voorstander van. Het terugdraaien van geplande bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking valt minder goed: zestig procent vindt het terugdraaien hiervan een slechte zaak. Ook hebben kiezers moeite met bezuinigingen op de zorg en het aanpakken van de kilometervergoeding.
Van de GroenLinks-achterban krijgt de leider van hun partij Jolande Sap veel waardering voor haar keuze om wel deel te nemen aan de onderhandelingen. 87 procent steunt haar daarin.
Van de achterban van de PvdA staat 65 procent achter het bereikte akkoord. Uit de peiling blijkt dat bijna de helft van de PvdA-kiezers, 49 procent, het geen goede keuze vindt van partijleider Diederik Samsom om niet mee te onderhandelen.
De partij stemde donderdag uiteindelijk tegen het akkoord. Bijna een op de drie PvdA-stemmers, 31 procent, denkt dat de PvdA daarbij het partijbelang heeft laten gelden boven het landsbelang en vreest dat dit de partij stemmen gaat kosten.