'Forse vertrekpremie directeur Wereldomroep'

Algemeen directeur Jan Hoek van de Wereldomroep kan bij zijn aankomende vertrek een miljoen euro opstrijken. Dat zeggen bronnen binnen de omroep tegen NRC Handelsblad. Het is waarschijnlijk de hoogste vertrekpremie ooit bij de publieke omroep.

Binnen de Wereldomroep wordt momenteel werk gemaakt van een grote reorganisatie en forse bezuinigingen. Het jaarlijkse budget daalt van 46 naar veertien miljoen euro en 270 van de 350 personeelsleden verliezen hun baan.

Ook Hoek moet binnenkort vertrekken. Volgens het NRC werkt hij momenteel alleen nog lopende zaken af. Als hij bij zijn vertrek een beroep doet op het sociaal plan kan hij een half miljoen meekrijgen. Doordat bij zijn aanstelling is vastgelegd dat hij nog een premie krijgt als hij onvrijwillig moet vertrekken, loopt zijn vertrekpremie op tot een miljoen euro. Hoek ontkent noch bevestigt dat bedrag tegen NRC.

Riante vertrekpremies in de publieke sector zijn al jaren een bron van ergernis in de politiek. Op aandringen van de Tweede Kamer zijn onlangs nieuwe afspraken gemaakt over dergelijke bedragen waardoor ze aan een maximum gebonden zijn. Dit geldt echter alleen voor nieuwe afspraken. Het wetsvoorstel ligt momenteel voor advies bij de Raad van State.