Hillen glijdt uit met inzet F-16's Afghanistan

Dat Nederlandse F-16's in Afghanistan tot nu toe bondgenoten niet altijd te hulp konden schieten, berust op een misverstand. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft de Tweede Kamer verkeerd begrepen, zei hij dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. "Het is een beperking die ik mezelf ten onrechte heb opgelegd."

Tot nu toe mogen de F-16's bondgenoten niet te hulp schieten als de vliegtuigen op de grond staan. De NAVO vraagt Nederland in die gevallen ook niet om hulp. Een meerderheid in de Kamer vindt echter dat Nederland de bondgenoten altijd te hulp moet kunnen schieten.

"Wij hebben geen voorwaarden gesteld aan steun voor partners die in nood verkeren", zei Joël Voordewind (ChristenUnie). Zijn partij maakte de politietrainingsmissie samen met D66, GroenLinks en de coalitiepartijen VVD en CDA mogelijk. Ook deze partijen vinden dat de F-16's bondgenoten altijd te hulp moeten kunnen schieten, net als de SP. Bondgenoten in nood moeten 'vanzelfsprekend' worden geholpen, aldus Han ten Broeke (VVD).

Het misverstand over de inzet van de vliegtuigen is ontstaan tijdens een debat in de Kamer begin vorig jaar, zei Hillen. "Ik moet de schuld bij mezelf leggen", constateerde hij. De bewindsman heeft de opstelling van het parlement 'verkeerd geïnterpreteerd'. Hij is blij met het uitsluitsel dat de Kamer gaf. "Dit is een pak van mijn hart. Dat maakt de situatie duidelijker voor de bondgenoten."

Volgens Hillen is er geen sprake van een uitbreiding van het mandaat en hij sprak tegen dat Nederland nu gaat meewerken aan militaire acties. De vliegtuigen worden niet meegenomen in de planning van aanvalssituaties, zei hij. De F-16's worden alleen ingezet als het nodig is en zich een situatie voordoet die niet van tevoren bekend is.

De vier F-16's zijn tot nu toe 26 keer te hulp geschoten. Al die keren waren de vliegtuigen al in de lucht. Slechts een keer is met scherp geschoten, in de overige gevallen waren lichtsignalen voldoende om het 'incident te doen stoppen', aldus Hillen.