Ambtenaar lekte informatie aan spionnen Rusland

Een 60-jarige consulair medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken die zeven jaar lang vertrouwelijke informatie lekte naar een echtpaar in Duitsland is opgepakt. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag. Het echtpaar zit sinds oktober vast in Duitsland op verdenking van spionage voor een Russische inlichtingendienst.

De informatie die de man uit Den Haag doorspeelde aan het stel was afkomstig van Buitenlandse Zaken. In ruil voor de informatie kreeg de man maandelijks geld. Onderzocht wordt nog of de verstrekte informatie als staatsgeheim kan worden aangeduid.

De man wordt verdacht van omkoping. Het OM beschuldigt de man daarnaast van het verrichten van voorbereidingshandelingen om het verspreiden van staatsgeheimen mogelijk te maken. Verder zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen en vuurwapenbezit.

De zaak tegen de medewerker van Buitenlandse Zaken kwam aan het licht tijdens het onderzoek van de Duitse autoriteiten naar het echtpaar. De man uit Den Haag werd zaterdag aangehouden. Vrijdag besloot de rechter-commissaris dat hij in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben. Het OM wil daarom niet meer over de zaak zeggen.