Animo minder hulp arm land lager bij meer kennis

Als Nederlanders op de hoogte zijn van de werkelijke uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking, dan zijn er minder voor verder bezuinigen op deze post. Van alle Nederlanders is 63 procent voorstander van bezuinigingen, maar als ze eenmaal hebben kennisgenomen van de huidige uitgaven, zakt het percentage voorstanders naar 49 procent.

Dat meldt het centrum voor internationale samenwerking NCDO op basis van onderzoek van TNS Nipo. Het onderzoek wijst verder uit dat Nederlanders denken dat er veel meer wordt uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking dan het geval is. Nederlanders denken dat 5,7 procent van het nationaal inkomen naar ontwikkelingssamenwerking gaat, terwijl dat in werkelijkheid 0,7 procent is.

Van de PVV-aanhangers wil 74 procent nog steeds bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking als ze eenmaal weten wat er momenteel aan wordt uitgegeven. Onder de aanhangers van GroenLinks, D66 en ChristenUnie is het animo voor bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking nog voordat ze worden geïnformeerd al klein. Van alle Nederlanders geeft daarnaast dertig procent aan het budget juist te willen verhogen.