BN'ers: niet bezuinigen op ontwikkelingshulp

Nederland moet niet extra bezuinigen op ontwikkelingshulp. Dat schrijft een aantal bekende Nederlanders, onder wie Doutzen Kroes, Peter R. de Vries en Dolf Jansen, in een open brief aan het kabinet. "De economische crisis te lijf door de steun aan de armsten af te knijpen? Daarmee schieten we in de eigen voet."

"Het is onaanvaardbaar dat de rijkste landen hun economische teruggang te lijf willen gaan door te korten op het bestrijden van extreme armoede en onrecht", schrijven de ondertekenaars in de brief, die werd gepubliceerd in Metro. Volgens hen is snijden in ontwikkelingssamenwerking een 'historische vergissing'.

De BN'ers, onder wie ook oud-ministers Joris Voorhoeve en Bert Koenders, zeggen dat ontwikkelingssamenwerking bijdraagt aan 'wereldwijde stabiliteit'. "Investeren in duurzame energie in ontwikkelingslanden draagt bij aan een beter milieu, ook voor Nederland. En het creëren van werkgelegenheid voor het hoge aantal jongeren in ontwikkelingslanden schept nieuwe markten voor ons bedrijfsleven."

In de brief worden Nederlanders opgeroepen zich ook uit te spreken tegen extra bezuinigingen via de website Jekrijgtwatjegeeft.nu.

Premier Mark Rutte (VVD), vice-premier Maxime Verhagen (CDA) en PVV-leider Geert Wilders (PVV) onderhandelen vanaf maandag in het Catshuis. De gedoogcoalitie gaat daar de komende tijd in gesprek over nieuwe bezuinigingen om het begrotingstekort van 4,5 procent terug te dringen naar drie procent.