The Great Gatsby in 3D dankzij Avatar

Baz Luhrmann liet zich door James Cameron inspireren om zijn film The Great Gatsby in 3D te filmen. Tijdens een lezing van Cameron over diens 3D-kaskraker Avatar uit 2009 zag Luhrmann in wat 3D voor hem kon betekenen. "Dit was het missende element in alle verfilmingen van het boek tot nu toe", zegt Luhrmann in een interview met de Amerikaanse krant The New York Times.

The Great Gatsby vertelt het verhaal van Jay Gatsby, die tijdens de Roaring Twenties en de Amerikaanse drooglegging een luxeleven vol decadente feesten leeft. Zijn buurman Nick Carraway raakt door hem gefascineerd en wordt getuige van Gatsby's teloorgang. De hoofdrollen worden vertolkt door Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire en Carey Mulligan.

Het gelijknamige boek uit 1925 van F. Scott Fitzgerald is al vaker verfilmd. De versie uit 1974 met Robert Redford in de hoofdrol is het bekendst. Hoewel Luhrmann het personage van Redford 'het coolste ooit' noemt, is zijn bezwaar dat hij aan het einde van de film nog steeds niet weet wie Gatsby werkelijk is.

Pas nadat Luhrmann de lezing van Cameron zag, begon hij in te zien wat er miste aan die film. De 3D-versie van Hitchcock's thriller Dial M for Murder, een van de eerste films in 3D ooit, gaf de doorslag. Nooit eerder had hij acteurs zo goed tot hun recht zien komen als in deze 3D-film, waarbij hij zich als kijker werkelijk tussen de personages waande. "Het was net theater", zegt de Australische regisseur.

3D-projectie is de afgelopen jaren vooral gebruikt bij grote spektakelfilms, maar het medium lijkt ook steeds meer te worden gebruikt door serieuzere filmmakers. "Deze Gatsby-film is de laatste stap in het volwassen worden van het medium", zei een topman van RealD, een leverancier van 3D-apparatuur, vorige week tijdens een techniekbeurs.

The Great Gatsby verschijnt op 25 december in de Verenigde Staten. Een Nederlandse premièredatum is nog niet bekend.


The Great Gatsby in 3D dankzij Avatar (Foto: Novum)