Zuid-Korea doet handreiking naar het noorden
De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft de deur naar onderhandelingen met Noord-Korea maandag op een kier gezet. Te midden van veranderingen en onzekerheid na de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il zijn er nieuwe kansen, zei hij. Als Noord-Korea zijn nucleaire activiteiten staakt is Zuid-Korea bereid te praten over de veiligheidszorgen van Noord-Korea en economische hulp, zei Lee. Hij waarschuwde dat Zuid-Korea op iedere provocatie van het noorden hard zal reageren.
Noord-Korea heeft tot nog toe een harde lijn gevolgd tegenover Zuid-Korea. De regering in Pyongyang liet vorige week weten dat de opstelling tegenover de regering in Seoul na het overlijden van Kim Jong Il onveranderd blijft. De Nationale Defensiecommissie van Noord-Korea verklaarde dat het land nooit zaken zal doen met Lee.
Pyongyang beschuldigde Lee maandag van een complot om het noorden te destabiliseren. Het verwees daarbij naar het besluit van Lee kort na de bekendmaking van de dood van Kim om de Zuid-Koreaanse strijdkrachten in verhoogde staat van paraatheid te brengen. Lee moet hiervoor 'op zijn knieën en verontschuldigingen aanbieden', schreef de krant Rodong Sinmun in een commentaar dat werd verspreid door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.
Noord-Korea heeft steeds kritiek geleverd op Lee sinds hij in 2008 aan de macht kwam en een eind maakte aan de onvoorwaardelijke economische hulp aan het land. In tegenstelling tot zijn voorganger koppelde Lee zulke hulp aan nucleaire ontwapening van het noorden. Het ontwapeningsoverleg van Noord- en Zuid-Korea met de Verenigde Staten, China, Rusland en Japan ligt al enige tijd stil.