Zuid-Koreanen grens over voor Kim Jong-il

Een 13-koppige Zuid-Koreaanse delegatie is maandag afgereisd naar Noord-Korea om de laatste eer te betuigen aan de overleden dictator Kim Jong-il. De delegatie staat onder leiding van de weduwe van de voormalige Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung.

"Ik hoop dat mijn bezoek aan Noord-Korea zal helpen bij het verbeteren van de relatie met Zuid-Korea," verklaarde een woordvoerder namens Lee Hee-ho. Ze blijft twee dagen en bezoekt de baar van de overleden leider in Pyongyang, maar zal de uitvaart van Kim Jong-il op woensdag niet bijwonen.

Haar man Kim Dae-jung zocht toenadering tot Noord-Korea, in tegenstelling tot het huidige regeringsbeleid. De regering van Zuid-Korea heeft geen officiële delegatie afgevaardigd.

De meeste Zuid-Koreanen mogen volgens het beleid van de huidige regering niet naar Noord-Korea. De twee landen zijn officieel nog met elkaar in oorlog.

Kim Jong-il is ruim een week geleden overleden. Zijn jongste zoon Kim Jong-un, die vermoedelijk eind twintig is, is zijn opvolger.

Zuid-Koreanen grens over voor Kim Jong-il
Zuid-Koreanen grens over voor Kim Jong-il (Foto: ANP)