Gestolen straaljager staat bij oudejaarsvereniging

De diefstal van een schaalmodel van een straaljager uit Museum Vliegbasis Deelen in Arnhem was een nieuwjaarsstunt. Het zeshonderd kilo wegende gevaarte staat bij oudejaarsvereniging De Oliebol in het Drentse dorp Vledder in een koeienstal, zegt een woordvoerder van de vereniging.

Het meenemen van de negen meter lange en vier meter brede straaljager - half zo groot als een echte F104 Starfighter - ging volgens de woordvoerder relatief gemakkelijk. "Niemand heeft iets opgemerkt. We reden duidelijk zichtbaar met de straaljager weg terwijl in de ruimte ernaast mensen van het museum zaten."

Het museum ging al uit van een grap. De dieven lieten een briefje achter met de tekst "Vlieg er eens uit. Tot volgend jaar!" Met de actie wil de vereniging aandacht vragen voor het tekort aan starterswoningen in het dorp.

De Oliebol neemt elk jaar een opvallend object mee voor de traditionele nieuwjaarsstunt. Zo werden eerder meerdere standbeelden, een actiecaravan van FNV Bondgenoten en de caravan van het televisieprogramma All You Need is Love 'buitgemaakt'. De straaljagerstunt behoort nu tot de toppers, aldus de zegsman.

De buit wordt om middernacht aan het dorp getoond. De vereniging belooft de straaljager maandag terug te brengen.


Gestolen straaljager staat bij oudejaarsvereniging (Foto: Novum)