Gregorius Nekschot maakt er een einde aan

Cartoonist Gregorius Nekschot houdt op met de publicatie van zijn omstreden tekeningen. De vroegere huiscartoonist van de website van Theo van Gogh vertelt dinsdag in de Volkskrant dat zijn inkomsten zijn gedaald. De publieke belangstelling voor de Nekschot is weggeëbd. Nekschot wil zijn tekenaarschap niet uit eigen zak betalen.

Een verlenging van het contract van de serverruimte van zijn website was de aanleiding voor het besluit. Het contract was nodig toen de site nog tienduizenden bezoekers per dag trok. Nu is dat, net als de webwinkel, te duur geworden. De inkomsten uit opdrachten en donaties waren te mager.

Nekschot werd drie jaar geleden opgepakt en ruim een dag vastgezet, omdat acht van zijn tekeningen beledigend zouden zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur. Zijn arrestatie leidde tot verontwaardiging in binnen- en buitenland. Zijn cartoons tot bedreigingen, maar dat was geen reden om te stoppen.

De anonieme cartoonist, die werkt onder een pseudoniem en enkele malen op televisie verscheen met een boerka, is opgelucht dat hij zijn werk redelijk ongeschonden kon blijven doen. Regisseur Van Gogh, die Nekschots cartoons op zijn site De Gezonde Roker publiceerde, werd in 2004 door een moslimextremist vermoord.

De eerste aangifte tegen Nekschot dateert uit 2005. Hij werd opgepakt toen het er ongeveer zeven waren. Het verhoor van de cartoonist leidde tot kritiek van een aantal politieke partijen, zoals de SP, PVV en D66.

Het Openbaar Ministerie meende dat bij een aantal cartoons de grenzen van strafbaarheid waren overschreden. Toch werd Nekschot uiteindelijk niet vervolgd. Justitie besloot vorig jaar de zaak te seponeren omdat de zaak al lang duurt, de tekeningen en teksten niet meer online staan en hij heeft vastgezeten.