Belangrijke rol voor oom Kim Jong Un

Noord-Korea heeft zondag beeldmateriaal uitgezonden van de oom en belangrijkste raadgever van Kim Jong Un in een militair uniform met generaalsinsignes. Het is een sterk teken dat Jang Song Thaek een cruciale rol zal spelen in de grip van de erfgenaam op de macht en het 'leger eerst'-beleid van het land.

De beelden op de staatstelevisie tonen Jang in uniform terwijl hij zijn respect betuigt voor het lichaam van Kim Jong Il, die iets meer dan een week geleden overleed. Het was de eerste keer dat Jang, die normaal gesproken in pak gekleed gaat, in militair uniform op de televisie verscheen.

Beetje bij beetje komen details naar buiten over de campagne rondom Kim Jong Un en de samenstelling van zijn kring van vertrouwelingen, terwijl miljoenen Noord-Koreanen nog altijd rouwen om de dood van zijn vader. Een van de stappen om Kim Jong Un naar de vacante positie als leider van Noord-Korea te loodsen was zijn benoeming zaterdag als 'opperste leider' van de strijdkrachten.

De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst voorspelde al eerder dat de tante van Un, Kim Kyong Hui, en haar man Jang een grote rol zullen gaan spelen bij het adviseren van Kim Jong Un. Het echtpaar heeft sinds de opvolgingscampagne twee jaar geleden begon snel veel macht verworven.


Belangrijke rol voor oom Kim Jong Un (Foto: Novum)