Een op vijf grijpt naast ov-fiets

Ruim twintig procent van de gebruikers van ov-fietsen grijpt wel eens mis. Ook treft een op de vijf gebruikers wel eens een niet goed onderhouden fiets aan. Dat meldt de Fietsersbond zaterdag na onderzoek.

De beschikbaarheid van ov-fietsen is wel iets toegenomen. In 2009 greep 25 procent nog wel eens mis. Het percentage mensen dat wel eens een niet goed onderhouden fiets heeft aangetroffen, is wel gelijk gebleven.

De problemen met de beschikbaarheid kunnen volgens de Fietsersbond, een van de initiatiefnemers achter de ov-fiets, onder meer verholpen worden door tegen hetzelfde tarief een gewone fiets te verhuren als de voorraad ov-fietsen op is. Ook zou het mogelijk moeten worden een fiets te reserveren, maar daar hangt wel een extra prijskaartje aan.

De Fietsersbond vindt verder dat er op locaties in gemeenten met heuvels ov-fietsen met versnelling en handremmen moeten komen. Ook zou er de mogelijkheid moeten komen tegen bijbetaling een kinderzitje of een fietsmand te huren.

Verder kunnen de fietsen zelf ook wel een opknapbeurt krijgen, vindt de bond. Zo zouden een robuustere voorlamp, een beter zadel, een betere zadelafstelling, betere snelbinders en een langer kettingslot niet misstaan.

De ov-fiets kent inmiddels honderdduizend abonnees. Dit jaar werden er een miljoen verhuurd. Het rapportcijfer bedraagt gemiddeld een 7,8.

Ov-fietsen zijn huurfietsen van de NS, die bedoeld zijn om het laatste stukje van de reis mee te volbrengen.