Minister: politie moet blij zijn met hoge boetes

Agenten moeten blij zijn dat de verkeersboetes voor hufterig gedrag fors zijn verhoogd. Dat bleek vrijdag uit de woorden van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) na afloop van de ministerraad. "Ik denk dat ik geprezen kan worden door de politie."

De bewindsman reageerde op berichten dat politiebonden zich verzetten tegen de hogere verkeersboetes. Via RTL Nieuws werden donderdag de nieuwe boetebedragen bekend. Zo kost foutief parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats straks bijvoorbeeld geen 180 euro meer, maar 340 euro. Het kabinet maakte al eerder bekend dat hardrijders in woonwijken en asociale overtredingen vanaf volgend jaar harder worden bestraft.

Agenten zouden vanwege het hoge bedrag huiverig worden om nog bonnen uit te schrijven, maar volgens Opstelten is dat onzin. Hij brengt een sterke 'focus' aan in het boetebeleid door hufterig gedrag fors te beboeten. "Politiemensen vinden het juist prettig dat zij boetes kunnen uitdelen voor gedrag dat overduidelijk bestraft moet worden."

De bewindsman toonde zich niettemin bereid om zijn beleid nog eens uiteen te zetten bij de politiebonden, die al eerder kritiek uitten op de 'absurd' hoge boetes, waardoor agenten te maken zouden krijgen met agressie en onbegrip. "Ik ben bereid het zelf persoonlijk te bespreken met de politiemensen", zei Opstelten. Hij is ervan overtuigd dat agenten 'als professionals hun werk uitoeren'.

De bewindsman ontkende verder dat de boetes zijn verhoogd om tekorten op zijn begroting op te vangen.