Goede docenten worden beloond in proef

Leraren op een aantal scholen in Amsterdam, Zeeland en de kop van Noord-Holland kunnen vanaf donderdag beloond worden voor goede prestaties. De scholen doen mee aan een experiment van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) om te kijken of prestatiebeloning de kwaliteit van het onderwijs kan verbeteren.

De scholen bepalen zelf de prestaties die geleverd moeten worden en de norm die daarbij gehanteerd wordt. De Zeeuwse docenten krijgen daarbij een individuele beloning als ze goed presteren. Op de overige scholen waar het experiment begint, gaat het geld naar het team van docenten.

"Hoewel ik ervan overtuigd ben dat het werkt, is er tot nu toe in Nederland nooit goed onderzoek gedaan naar de effecten van prestatiebeloning in het onderwijs. Daarom is het goed dat we nu starten met experimenten. Verschillen in prestaties mogen beloond worden", zegt de bewindsman.

In totaal doen 1680 leraren mee aan het experiment. Ze werken op de scholen van Stichting Bijzonderwijs in Amsterdam, ROC Zeeland en een aantal middelbare scholen in Noord-Holland-Noord. Wetenschappers beoordelen of prestatieafspraken ook effect hebben.

Ook andere scholen kunnen in het kader van het experiment hun leraren extra belonen. Voor het experiment is volgend jaar tien miljoen euro beschikbaar. In 2015, wanneer de prestatiebeloning in het onderwijs geëvalueerd wordt, gaat het om tachtig miljoen euro.