Druk eraf voor station Vijzelgracht Noord/Zuidlijn

Het casco van station Vijzelgracht, een van de haltes van de nieuwe metrolijn die in Amsterdam wordt aangelegd, is woensdag voltooid. Het laatste beton is gestort en de verhoogde luchtdruk in de ondergrondse ruimte waarin de bouwvakkers maandenlang de vloer van het station stortten werd deze week afgesloten. De bouw van station Vijzelgracht werd in 2008 gestaakt doordat verzakkingen optraden.

Die overdruk was nodig omdat de ongeveer tweeënhalf meter dikke bodem van het station dertig meter onder de grond is aangelegd. Op dat niveau drukt het grondwater naar boven, met het risico dat de bodem openbarst. Voor de ruim honderd medewerkers was het werken onder de grond vanaf juli dit jaar vergelijkbaar met de druk die duikers ervaren onder water.

Met het afronden van de bouw van de casco is ook figuurlijk de druk eraf voor de bouwers van halte Vijzelgracht. Volgens de projectleider zijn de risico's rondom het bouwen van het ondergrondse station nu vrijwel volledig weg. Ook de Amsterdamse wethouder van verkeer Eric Wiebes (VVD) liet woensdag zijn opluchting blijken. "Vanaf nu gaat het wat betreft dit station eindelijk over iets anders dan verzakkingen."

De aanleg van het station aan de Noord/Zuidlijn werd stilgelegd toen in september 2008 diverse panden bij station Vijzelgracht verzakten. Een speciale commissie moest vervolgens advies uitbrengen over de voortzetting van de bouw. Het duurde ruim anderhalf jaar voordat de bouw onder de Vijzelgracht voortgezet kon worden.

Ook werd woensdag gemeld dat de kosten van het gebruik van overdruk op dit station binnen de begroting van zestig miljoen euro zijn gebleven. Daarnaast is dit deel van het project voorspoedig verlopen: de werkzaamheden zijn vijf weken eerder klaar dan verwacht. Boor Molly staat nu onder het Weteringecircuit te wachten om haar weg vanaf de Ceintuurbaan voort te zetten door station Vijzelgracht.

De bouw van de Noord/Zuidlijn begon in 2003. Naar verwachting rijdt in 2017 de eerste metro van station Amsterdam Zuid naar het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord.


Druk eraf voor station Vijzelgracht Noord/Zuidlijn (Foto: Novum)