Kabinet wil in elke gemeente opvoedloket

Ouders moeten in elke gemeente bij een loket terecht kunnen voor vragen over opvoeden. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze voor zo'n plek zorgen, schrijven staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een beleidsbrief die woensdag naar de Kamer is gestuurd.

Veel gemeenten hebben in de vorm van een Centrum voor Jeugd en Gezin al een loket waar ouders terecht kunnen. De medewerkers daarvan moeten volgens de bewindslieden een 'neus voor problemen' krijgen, door ervaring of door opleiding. Gemeenten worden namelijk ook verantwoordelijk voor het afhandelen van moeilijkere zaken.

Het huidige stelsel zorgt er volgens het kabinet voor dat ouders eerder hulp bij de overheid zoeken dan eigenlijk nodig is. Dat zou onder meer leiden tot lange wachttijden. De oplossing is volgens het kabinet om alles bij de gemeenten neer te leggen. Die worden onder meer verantwoordelijk voor gehandicaptenzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Gemeenten moeten volgens de bewindslieden regionaal samenwerken om genoeg bestuurskracht voor de nieuwe taken te hebben. Als voorbeeld noemen ze samenwerken bij het inkopen van specialistische zorg.

Uiterlijk eind 2016 moeten alle taken en verantwoordelijkheden aan de gemeente zijn overgedragen. Hierover overlegt het kabinet onder meer met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Volgens Veldhuijzen van Zanten en Teeven is er 'brede steun' voor de plannen.