Nauwelijks effect spreiding leerlingen in Nijmegen
Het beleid van de gemeente Nijmegen om basisschoolleerlingen beter te spreiden heeft nauwelijks effect gehad. Met uitzondering van een school in de wijk Wolfskuil gaan er niet meer kinderen in de eigen wijk naar school en zijn scholen ook niet meer gemengd dan eerst. Dat meldt de gemeente dinsdag na een evaluatie van het beleid.
Nijmegen ging in 2009 als eerste gemeente dwingend optreden bij de schoolkeuze voor kinderen. De aandacht ging vooral uit naar een centraal punt waar kinderen moesten worden aangemeld. Daarvoor meldden ouders hun kroost aan bij een school naar keuze.
De evaluatie wijst verder uit dat de helft van de ondervraagde ouders het centrale aanmeldpunt als een beknotting van hun keuzevrijheid ervaren. Ook is er weinig draagvlak voor de voorrangsregel om de verhouding tussen kansarme en kansrijke kinderen te verbeteren.
Het beleid moest ervoor zorgen dat er een betere balans kwam in het soort kinderen op scholen. Zo hadden sommige basisscholen veel leerlingen met een risico op een ontwikkelingsachterstand. Veel ouders schreven hun kind daarom liever in bij een andere school. Daardoor liepen sommige scholen leeg, terwijl andere lange wachtlijsten hadden.
Ondanks het beperkte effect blijft het centrale aanmeldpunt bestaan. Wel moet het 'persoonlijker, minder bureaucratisch en dichter bij de scholen' worden. De gemeente wil dat ouders in de toekomst zo veel mogelijk worden geholpen bij het maken van een bewuste keuze voor een basisschool.
De gemeente wil ouders beter voorlichten en een 'persoonlijke benadering' door scholen. Jaarlijks wil Nijmegen vijftigduizend euro vrijmaken voor extra voorlichting door scholen.