Boeren hekelen hervormingsvoorstel EU
De Europese Commissie heeft woensdag een voorstel ingediend voor een verregaande herziening van het Europese steunprogramma voor boeren. Dit voorstel leidde direct tot boze reacties van boeren, milieuorganisaties en zelfs van de Verenigde Naties.
De commissie wil dat het jaarlijkse programma, dat met 53 miljard euro de helft van het EU-budget uitmaakt, groener, efficiënter en eerlijker wordt. Om dit te bereiken moeten subsidieprogramma's en steunregelingen opnieuw worden bekeken.
Een van de voorstellen is een plan waarbij een deel van de subsidiepot wordt toegekend aan boeren die voldoen aan standaarden voor duurzaamheid en milieubescherming. Ook wil de Europese Commissie dat boeren ten minste zeven procent van hun braakliggende grond inzetten voor ecologische doeleinden. Een ander voorstel is dat boerderijen maximaal driehonderdduizend euro kunnen krijgen.
Boeren klagen dat de voorstellen leiden tot onnodige bureaucratie en de productie hinderen, terwijl de wereldbevolking en daarmee de vraag naar voedsel alleen maar toeneemt.
Milieuorganisaties op hun beurt noemen de voorstellen niet vergaand genoeg. Ze menen dat de natuur onvoldoende wordt beschermd en dat er te weinig wordt gedaan om de problemen als gevolg van de klimaatverandering aan te pakken.
Een deskundige van de Verenigde Naties hekelt de plannen omdat de wereldwijde voedselmarkt - ook na de hervormingen - nog steeds niet in balans is. Boeren die subsidie krijgen, kunnen hun producten goedkoper aan de man brengen. Dit gaat ten koste van arme landen.
Ondanks alle kritiek zei eurocommissaris van landbouw Dacian Ciolos dat de voorstellen voor de periode 2014 tot 2020 'een grote stap vooruit zijn voor de toekomst van de Europese landbouw'.
Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vindt de plannen een stap in de goede richting, maar niet vernieuwend genoeg. Hij vindt dat meer aandacht nodig is voor innovatie, ondernemerschap en vergroening. Hij stelt dat Nederland onevenredig wordt gekort bij de herverdeling van het budget. "Het wordt dus nog stevig onderhandelen de komende tijd."
Nederland levert in de voorstellen waarschijnlijk zo'n acht procent in, verwacht Bleker, terwijl andere lidstaten veel minder inleveren. "Het is buitengewoon teleurstellend dat de Europese Commissie de lasten bij landen als Nederland, Denemarken, België en Italië legt." Hij stelt dat Nederland 'best bereid' is een bijdrage te leveren aan de solidariteit met boeren in bijvoorbeeld Polen en Roemenië, maar dan wel op vergelijkbare wijze als andere rijkere landen. "Nu wordt de rekening niet eerlijk verdeeld."