Laatste stierengevechten in Catalonië

Matadors hebben zondag in de Monumental-arena in Barcelona voor de laatste keer de strijd aangebonden met stieren. De stierengevechten waren de laatste van het seizoen voordat op 1 januari een verbod op de stierengevechten in de Spaanse regio Catalonië van kracht wordt.

Het laatste gevecht was uitverkocht. Rond de twintigduizend mensen waren op het evenement afgekomen. De Catalaanse matador Serafin Marin doodde de laatste van de zes stieren en kreeg een enorm applaus. Veel fans grepen handen zand uit de arena als souvenir.

Voorafgaand aan de stierengevechten liepen de spanningen af en toe hoog op. Aanhangers van de eeuwenoude traditie en tegenstanders scholden elkaar uit. Betogers vierden het verbod op stierenvechten met mousserende wijn. "Natuurlijk hebben veel politieke partijen geprobeerd er een politieke kwestie van te maken, maar we moeten niet vergeten dat dit volksvoorstel voortkomt uit de wens dierenmishandeling uit te roeien", aldus een van aanwezigen.

Anderen spraken de hoop uit dat het verbod tijdelijk is. "Het lijkt alsof dit de laatste dag is, maar het laatste woord is hierover nog niet gesproken", aldus Eduardo Edurna. "Ik denk dat we het stierenvechten terugkrijgen in Catalonië."

Het Catalaanse parlement verbood het stierenvechten in juli 2010 na een handtekeningenactie van dierenrechtenactivisten. Volgens critici heeft het verbod echter weinig met dierenwelzijn te maken. Zij menen dat het verbod gezien moet worden als een sneer aan het adres van Spanje door de Catalanen.

Catalonië is de tweede regio die het stierenvechten verbood. Op de Canarische Eilanden werd het in 1991 al in de ban gedaan. Er zijn geen aanwijzingen dat andere regio's van zins zijn het stierenvechten te verbieden.