'Turken boycotten inburgeringscursus'

Veel Haagse Turken boycotten de inburgeringscursus nu die niet langer verplicht is. Tweehonderd Turken hebben de brui gegeven aan de cursus sinds de Centrale Raad van Beroep heeft bepaald dat Turken in Nederland niet mogen worden verplicht in te burgeren, schrijft De Telegraaf.

De gemeente Den Haag kan volgens de krant tienduizenden euro's aan claims voor onterecht geïnde boetes verwachten van Turken die deze hebben gekregen omdat ze de cursus weigerden. In totaal zijn de afgelopen jaren 188 boetes geïnd.

De Centrale Raad van Beroep bepaalde vorige maand dat het opleggen van een inburgeringsexamen aan nieuwkomers in strijd is met de afspraken in een overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie. Veel Haagse Turken maken daarom geen gebruik van de cursus die gratis wordt aangeboden.

In Den Haag wonen ongeveer vierduizend Turken. Wethouder van integratie Marnix Norder (PvdA) zegt het in de krant jammer te vinden dat een deel van hen geen gebruikmaakt van de kans om de Nederlandse taal te leren.