Dodental aardbeving India loopt op

Het dodental van de aardbeving die Nepal en het noordoosten van India zondagavond trof is opgelopen tot 48. Militairen zoeken tussen het puin naar overlevenden en proberen van de buitenwereld afgesloten rampgebieden te bereiken.

De beving had een kracht van 6,9 en werd in het hele noorden en oosten van India gevoeld, ook in de hoofdstad New Delhi. Er volgden minstens twee naschokken van 6,1 en 5,3, zei een woordvoerder van de seismologische dienst. De beving richtte modderstromen aan, verwoestte gebouwen en deed drommen bange mensen hun huizen ontvluchten.

Volgens politiechef Jasbir Singh zijn in de Indiase deelstaat Sikkim, waar het epicentrum van de beving lag, 25 doden gevallen. Eerder meldde Sikkim ook zeker vijftig gewonden. In andere Indiase deelstaten en buurlanden China en Nepal telden de autoriteiten tot op heden 23 doden.

De regering van Nepal meldde eerder ten minste zeven doden, onder wie twee mannen en een kind die werden getroffen toen een bakstenen muur rond de Britse ambassade in Kathmandu omviel. Zeventig gewonde Nepalezen zijn in een ziekenhuis opgenomen.

De politie zegt nog geen zicht te hebben op de volle omvang van de schade in de dunbevolkte en afgelegen regio, omdat veel verbindingen met het gebied zijn verbroken.

Aardbevingen zijn in het getroffen gebied geen onbekend verschijnsel.