'Zo'n 366 miljoen mensen lijden aan diabetes'
Ongeveer 366 miljoen mensen lijden aan diabetes en de wereldwijde epidemie verergert. Dat heeft de Internationale Diabetesfederatie dinsdag gezegd. De federatie noemt het aantal gevallen 'duizelingwekkend', met elke zeven seconden iemand die overlijdt aan diabetes. In juni bleek uit een onderzoek dat het aantal diabetespatiënten de afgelopen drie decennia is verdubbeld.
De federatie heeft opgeroepen tot concrete maatregelen om de epidemie een halt toe te roepen. Ze wil dat deelnemers aan overleg van de Verenigde Naties volgende week zich inzetten voor de preventie van de ziekte en meer geld in onderzoek steken.
Met diabetes van het type 1 hebben vooral kinderen en jongvolwassenen die geen insuline aanmaken, te kampen. Diabetes van het type 2 wordt vaak in verband gebracht met zwaarlijvigheid. De ziekte ontwikkelt zich als het lichaam niet voldoende insuline kan aanmaken om glucose af te breken, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.
Diabetes kan door middel van een speciaal dieet, sport en medicatie onder controle worden gehouden. Een chronische hoge bloedsuikerspiegel kan echter zenuwbeschadigingen veroorzaken, die kunnen leiden tot nierfalen, blindheid en amputatie.
Deskundigen stellen dat een deel van de stijging van het aantal diabetesgevallen te maken heeft met de verouderende bevolking, aangezien het typisch een ziekte is die voorkomt bij mensen van middelbare leeftijd. De snelle verspreiding wordt echter ook gevoed door het grote aantal gevallen van zwaarlijvigheid.