Schippers: 'Sigaretten worden niet verslavender'

Sigarettenfabrikanten verwerken de afgelopen tijd niet méér verslavende of schadelijke ingrediënten in hun tabaksproducten. Althans, minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft daar geen aanwijzingen voor, schrijft ze vrijdag in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Schippers komt tot een andere conclusie dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat bevestigde een maand geleden juist dat producenten hun sigaretten tegen de richtlijnen in steeds verslavender maken. De richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn echter nog niet opgenomen in nationale wetgeving.

Het RIVM kent ongeveer 2500 additieven voor tabaksproducten, waaronder glycerine, cacao, suikers, drop, menthol en vanille. Het aantal toegevoegde stoffen verschilt sterk per merk en type product. De belangrijkste functies zijn het verbeteren van de smaak, de geur en het uiterlijk.

Schippers vindt het niet nodig om de samenstelling van tabaksproducten verder te beperken of reguleren. Ook hoeft van haar op de pakjes niet gewaarschuwd te worden voor de mogelijke effecten van de hulpstoffen.

Het RIVM heeft nog nooit een middel verboden. Volgens de Tabakswet moeten fabrikanten elk jaar aan het RIVM doorgeven welke ingrediënten ze gebruiken. De Voedsel- en Warenautoriteit controleert vervolgens of de regeling wordt nageleefd. De regels voorzien niet in de mogelijkheid om bepaalde ingrediënten te verbieden, schrijft Schippers.

De bewindsvrouw vindt het ook niet nodig een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar additieven in sigaretten en de gevolgen daarvan voor rokers.

Het RIVM waarschuwde in een rapport uit 2009 al voor de toename van het aantal additieven. Het instituut adviseerde toen het gebruik van deze stoffen aan banden te leggen. "Maar wij gaan niet over het invoeren van nieuwe wetgeving", benadrukte de woordvoerder. "Wij adviseren alleen."


Schippers ziet sigaretten niet verslavender worden (Foto: Novum)