School aangeklaagd om 'Wigger Day'

De Amerikaanse Red Wing High School is door een oud-leerlinge aangeklaagd. Ze zegt door de viering van de zogeheten Wednesday Wigger Day zo depressief te zijn geworden dat ze de school bijna voortijdig moest verlaten.

De gewraakte dag werd tussen 2007 en 2009 gehouden op de woensdag van de zogeheten homecoming, een feestweek in het najaar. Scholieren werden aangemoedigd om op die dag in tropische kledij te verschijnen, maar aan die oproep gaven ze een eigen draai.

YouTube - wiggers compilationDe dag kwam te boek te staan als 'Wigger'- of 'Wangsta'-dag. Voor de ongeletterden: een wigger is een blank - of in ieder geval niet zwart - persoon die zich in kledij steekt welke normaliter met de Amerikaanse zwarte cultuur, met name van de rap en hiphop, wordt geassocieerd. Ook gebaren en spraak worden gekopieerd.

Scholieren kwamen dan ook uitgedost met petjes en basketbalshirts en behangen met kettingen naar school, en groetten elkaar met kreten als 'Yo, what's up ma nigga'. Dat was een schop tegen het zere been van de zwarte scholiere Quera Pruitt, die dit gedrag als zo beledigend ervoer, dat ze er depressief van werd. Ze eist 75.000 dollar schadevergoeding.

De school wordt beschuldigd van het creëren van een vijandige omgeving voor de zwarte medemens, die in het onderwijsdistrict Minnesota 3 procent van de bevolking uitmaakt. Het district ontkent de aantijging, en meent dat er enkel sprake was van onschuldig vermaak. Pruitts moeder, die de rassenscheiding in de VS heeft meegemaakt, stelt echter onomwonden dat de school gestraft moet worden.