Noorwegen: twee dagen na de aanslagen

Het dodental van de aanslagen in Noorwegen is opgelopen tot 93. De teller van het aantal gewonden staat nu op 97. Daarnaast is de politie ook nog op zoek naar een aantal vermisten, zowel op de plaats van de bomaanslag in Oslo als bij het eiland Utøya.

Het hoofd van politie Sveinung Sponheim meldde zondag dat Anders Behring Breivik op het moment van zijn arrestatie nog ruim in zijn munitie zat. Volgens de hoofdchirurg van het Ringriket-ziekenhuis in Honefoss, waar veel slachtoffers behandeld worden, maakte de dader gebruik van dumdumkogels. In zijn ziekenhuis liggen zestien slachtoffers van de schietpartij, en bij geen van zijn patiënten zijn intacte kogels gevonden. De verwondingen zijn 'absoluut gruwelijk', aldus hoofdchirurg Colin Poole.

Breivik heeft toegegeven achter de moordpartij te zitten, maar ontkent een misdrijf gepleegd te hebben. Volgens zijn advocaat, Geir Lippensadt, vindt Breivik zijn daad 'verschrikkelijk maar noodzakelijk'. Hij is inmiddels aangeklaagd voor terrorisme en wordt maandag voorgeleid.

Premier Stoltenberg heeft na een gesprek met koning Harald V bekend gemaakt dat maandag om 12.00 uur in heel Noorwegen een minuut stilte in acht wordt genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers. De regering van buurland Zweden heeft haar bewoners opgeroepen zich aan te sluiten bij deze minuut stilte.