'Eco-anarchisten' veroordeeld in Zwitserland

Drie milieuactivisten met banden met Europese anarchistische groepen zijn vrijdag in Zwitserland schuldig bevonden aan het beramen van een bomaanslag op een bijna voltooid nanotech-onderzoekscentrum van IBM.

Een Italiaans stel en een bevriende Zwitser kregen gevangenisstraffen van drie jaar en vier maanden en drie jaar acht maanden opgelegd. De 464 dagen die zij al vastzitten worden van de straf afgetrokken.

De Italianen Costantino en Silvia Ragusa en de in Italië woonachtige Zwitser Luca Bernasconi werden in april 2010 aangehouden terwijl ze in de auto op weg waren naar hun doelwit, even buiten Zürich. Volgens openbare aanklager Hansjörg Stadler hebben de drie banden met het radicale Earth Liberation Front en het Animal Liberation Front.

In maart van dit jaar werd hun vrijlating geëist in een bombrief die naar een kantoor van de Zwitserse kernenergie-industrie was gestuurd. Twee mensen raakten gewond bij de explosie, waarvoor de verantwoordelijkheid volgens de Zwitserse justitie werd opgeëist door de Informele Anarchistische Federatie, in het Italiaans afgekort met FAI.


'Eco-anarchisten' veroordeeld in Zwitserland (Foto: Novum)