Hoogerland slaat ook toe in criteriums

De Tour de France wacht nog op de ontknoping, maar nog voor de beslissende etappes in de Alpen worden er al flinke zaken gedaan. Maandag, een dag na de Tour, trapt Boxmeer het criteriumfeest af. Vaststaat al wel dat Johnny Hoogerland één van de meest gevraagde renners is, die aan de 'rondjes om de kerk' een klein vermogen gaat overhouden. Hoogerland zegde al negen starts toe. "Hij slaat een goede slag", zegt Martin van Steen, die met John van den Akker de contracten voor de criteriums afsluit.

Hoogerland was in de eerste twee weken van de Tour de meest opvallende Nederlander, met twee keer enkele dagen de bergtrui om de schouders en één van de meest bizarre valpartijen van de laatste jaren. De Zeeuw bleef ondanks 33 hechtingen en veel pijn op de fiets en groeide in Nederland uit tot een held. "Zijn marktwaarde is momenteel erg hoog, het komt in de buurt van wat een Nederlandse etappewinnaar kan vragen", zegt Van Steen, zonder overigens aan te geven wat Hoogerland precies krijgt voor de serie wedstrijden.

Van Steen en Van den Akker contracteren namens de organisatoren van in totaal 29 criteriums in Nederland en België de renners. Het duo arriveerde gisteravond op het vliegveld van Marseille en trekt de komende dagen langs alle hotels van de ploegen om afspraken met renners te maken. Vandaag, de rustdag in de Tour, is de drukste dag. "In Nederland hebben de organisatoren al hun wensen kenbaar gemaakt. Er is een maximum aan het budget", zegt Van Steen, net als Van den Akker een oud-prof.

Waar in de jaren '70 en '80 zo'n 60 renners bij een criterium rondreden, is dat nu bijna gehalveerd. "De prijzen van de toppers als de broers Schleck, een Philippe Gilbert of een tourwinnaar zijn enorm gestegen, maar de budgetten zijn niet meegegroeid. Daarnaast heeft de financiële crisis ook invloed op de criteriums. Veel organisatoren tasten in hun reserves."

In de Tour startten in de Vendée begin juli twaalf Nederlanders. "We hebben dus in Nederland al redelijk wat renners vastgelegd die niet in de Tour waren", geeft Van Steen aan. Wat het contracteren dit jaar lastig maakt, is dat de Tour nog wacht op de ontknoping. Organisatoren willen, als ze het kunnen betalen, graag het geel in hun stad of dorp hebben. "Het zwaartepunt van deze Tour ligt in de slotweek, in de Alpen. We moeten dus meerdere opties openhouden en afwachten of de winnaar in Nederland wil rijden."

Hoogerland slaat ook toe in criteriums
Hoogerland slaat ook toe in criteriums (Foto: ANP)