Dreiging politiek geweld steeds groter

De dreiging voor het bedrijfsleven door politiek geweld wordt steeds groter. Dat concludeert verzekeraar AON in de jaarlijkse Terrorism & Political Violence Map. In de analyse, die in Amsterdam werd gepresenteerd, wordt Nederland ingedeeld in het op een na laagste niveau van vijf categorieën van geweldsdreiging.

De dreiging van politiek geweld wordt volgens de Amerikaanse verzekeringsmakelaar groter vanwege de 'Arabische Lente' in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De revoluties die daar dit jaar uitbraken hebben al veel internationale ondernemingen verjaagd en zetten de productiviteit en winstgevendheid van het wereldwijde bedrijfsleven onder druk.

Het afgelopen jaar zijn veel internationaal opererende Nederlandse bedrijven gedupeerd door de politieke onrust in Noord-Afrika. Zo hebben diverse Nederlandse bouw- en ingenieursbedrijven medewerkers geëvacueerd uit Libië. Nederlandse scheepvaart- en transportbedrijven worden nog altijd geteisterd door kapers in de Golf van Aden, bij Somalië.

Volgens de opstellers van het onderzoek is er een lichte terreurdreiging in Nederland en staat het land daarom niet in categorie één, het laagste niveau. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) onderscheidt vier niveaus. De NCTb heeft Nederland daarbij ook al enige tijd ingedeeld in de op een na laagste categorie: beperkt.

Ook de civiele onrust in Europese landen als Griekenland draagt bij aan de toegenomen dreiging van politiek geweld voor het bedrijfsleven. Griekenland staat in categorie vier, voor landen met een hoog dreigingsniveau.

Zestien landen staan in categorie vijf: Afghanistan, Tsjaad, Ivoorkust, Congo, Egypte, Irak, Libanon, Libië, Nigeria, Pakistan, de Palestijnse gebieden, Somalië, Soedan, Syrië, Jemen en Zimbabwe. In categorie vier staan naast Griekenland nog 38 landen.