Blunder kost D66 senaatszetel

Het Noord-Hollandse D66-Statenlid Wim Cool kon maandag in het stemhokje het rode potlood niet vinden, en vulde het stembiljet toen maar met zijn eigen balpen in. Het gevolg: een ongeldige stem en vijf in plaats van zes Eerste Kamer-zetels voor D66.

De Kiesraad reageerde onverbiddelijk: het vakje op het stembiljet moet rood zijn gekleurd. "Al was het een lippenstift", aldus een zegsman. Het rode potlood bleek later achter een richeltje te liggen.

Bic-balpenWim Cool is volgens D66 kapot van zijn fout, maar wellicht had het erger gekund. De partij toonde zich immers bepaald geen voorstander van een meerderheid in de Eerste Kamer voor de gedoogcoalitie, en de verloren zetel is in ieder geval niet naar de VVD, het CDA of de PVV gegaan. In dat geval had Cool premier Rutte namelijk aan zijn meerderheid geholpen, omdat de coalitie volgens de voorlopige uitslag 37 van de 75 zetels heeft gehaald. De partij die met de verspeelde zetel aan de haal gaat is de SP, die vier jaar geleden ook van een ongeldige stem profiteerde.

D66-voorman Alexander Pechtold twitterde al gekscherend over de blunder, en looft een fles rode wijn uit voor de beste grap over het incident. De fractieleider van de Democraten in de Senaat, Rogier van Boxtel, overweegt bij de Kiesraad in beroep te gaan.