Ook Noord-Holland in actie tegen salaris Nuon-baas

Het provinciebestuur van Noord-Holland is niet te spreken over de salarisverhoging van Nuon-topman Huib Morelisse. Het energiebedrijf verhoogde zijn vaste salaris onlangs met 70 procent naar 750.000 euro. De provincie doet een moreel beroep op Morelisse om af te zien van de salarisverhoging, die volgens de provincie onjuist tot stand is gekomen.

Gedeputeerde Staten laten weten vrijdag uit protest geen zogeheten decharge aan de raad van commissarissen van Nuon te verlenen in de aandeelhoudersvergadering. Een dergelijke loonsverhoging is 'niet uit te leggen' aan de klanten van Nuon, stelt de provincie, die nog altijd een belang van 4,7 procent heeft in het energiebedrijf.

De provincie Gelderland, die 22 procent van de aandelen bezit, kondigde eerder al aan bezwaar te maken tegen de gevolgde procedure. De loonsverhoging had aan de aandeelhoudersvergadering moeten worden voorgelegd, stelt Gelderland.

Door geen decharge te verlenen, kunnen de aandeelhouders de raad van commissarissen een tik op de vingers geven, hoewel ze geen juridische mogelijkheden hebben om de salarisafspraken terug te draaien. Feitelijk betekent het dat aandeelhouders niet akkoord gaan met het werk van de commissarissen. Noord-Holland roept andere aandeelhouders op om vrijdag ook te komen en geen decharge te verlenen.

Nuon is voor 49 procent in handen van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall en mag volgens de Zweedse wet geen bonussen meer uitkeren. Dat was reden om het vaste salaris dan maar te verhogen. Nuon stelt dat het salarisbeleid niet is gewijzigd, maar dat alleen de uitvoering is veranderd. Het salaris is het resultaat van 'onderhandelingen tussen Morelisse en de raad van commissarissen', zei een woordvoerder eerder.


Ook Noord-Holland in actie tegen salaris Nuon-baas (Foto: Novum)