Japanse kerncentrale wordt stilgelegd

De kerncentrale Hamaoka in Shizuoka in het midden van Japan wordt stilgelegd. Dat heeft de beheerder van de centrale, Chubu Electric Power, maandag besloten. Hiermee voldoet Chubu aan een verzoek van de Japanse regering.

De Japanse premier Naoto Kan riep het bedrijf vorige week op de centrale te sluiten en nieuwe veiligheidsvoorzieningen te bouwen. De centrale, die zo'n 200 kilometer ten westen van Tokyo ligt, staat bekend als de 'gevaarlijkste' kerncentrale in Japan. Volgens deskundigen is er een kans van 90 procent dat het gebied binnen dertig jaar door een zware aardbeving wordt getroffen.

"We begrijpen dat het verzoek van de premier voortkomt uit zorgen over kernenergie, die sinds het ongeluk met de kerncentrale Fukushima Daiichi zijn gerezen", aldus Akihisa Mizuno, de president van Chubu Electric Power. De reactoren in Hamaoka zijn goed voor 10 procent van de totale elektriciteitsproductie van de beheerder. De sluiting van de centrale zal de verwachte stroomtekorten deze zomer waarschijnlijk nog vergroten.

Bewoners van Shizuoka roepen al tijden om het stilleggen van de Hamaoka-reactoren.