Raad Almelo voorkomt schadeclaim van 7 miljoen

De gemeenteraad van Almelo heeft door akkoord te gaan met de bouw van een woon-, winkel- en zorgcentrum aan de rand van de stad voorkomen dat de gemeente een schadeclaim van in totaal 7 miljoen aan haar broek krijgt. Dit zegt directeur John Nijhuis van de Oldenzaalse projectontwikkelaar Prosyn. Dat bedrijf investeert samen met VolkerWessels-dochter Loostad 50 miljoen euro in het project Almelo Nouveau.

"We hebben afgelopen jaren keiharde afspraken met de gemeente Almelo gemaakt over de realisatie van Almelo Nouveau ", zegt Nijhuis. "Dit is schriftelijk vastgelegd in een afnamerecht van de gemeente en een leveringsplicht van ons. Wij willen nu eindelijk eens aan de slag. Als de raad roet in het eten had gegooid dan was deze schadeclaim op tafel gekomen."

Nijhuis bevestigt dat hij op verzoek van burgemeester en wethouders heeft uitgerekend wat het de gemeente zou gaan kosten als het project van de haak valt. In een brief geeft hij aan dat de gemeente dan een rekening krijgt van 7 miljoen euro: 2 miljoen wegens het niet doorgaan van de overeengekomen grondtransactie en 5 miljoen wegens door Prosyn en Loostad geleden schade.

De gemeente laat in een reactie weten dat het gemeentebestuur altijd tegen de initiatiefnemers heeft gezegd dat het akkoord gaat met het project onder het voorbehoud dat de gemeenteraad groen licht zou geven.

De gemeenteraad ging dinsdagavond akkoord onder de voorwaarde dat er één supermarkt komt in plaats van twee. Naast de angst voor de schadeclaim gingen de fracties ook akkoord omdat er een zorgcentrum in het complex komt.

Nijhuis wijst erop dat het in deze economische recessie een unicum genoemd mag worden dat bedrijven maar liefst 50 miljoen euro investeren in een project dat hij beschouwt als een aanwinst voor Twente in zijn algemeenheid en Almelo in het bijzonder.

Het nieuwbouwcomplex aan de Nijreessingel herbergt straks winkels, een zorgcentrum, een grote supermarkt, een bowlingbaan, horeca en andere detailhandel. De ondernemers in de binnenstad vrezen omzetverlies omdat het parkeren bij Almelo Nouveau, in tegenstelling tot in het centrum, gratis is.

Om de bestaande supermarkten niet al te veel concurrentie aan te doen, besloot de gemeenteraad om bij nader inzien één in plaats van twee supermarkten in het nieuwe centrum toe te staan. Dat is volgens Nijhuis geen probleem, want dan wordt het gewoon een 'supergrote' supermarkt.

Almelo Nouveau is ontworpen door Spring-Architecten te Rotterdam en krijgt volgens een woordvoerder van Loostad een oppervlakte van ruim 20.000 vierkante meter. Wellicht worden de plannen vanwege de eisen van de raad nog enigszins aangepast. De bouw is goed voor de werkgelegenheid: het levert tijdens de bouw 200 manjaren werk op en na de oplevering gaan er naar verwachting 135 mensen werken.


Raad Almelo voorkomt schadeclaim van 7 miljoen (Foto: Novum)