CDA laakt hoofddoekstandpunt VVD

Het oproep van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis om religieuze symbolen uit onder meer het stadhuis te bannen, stuit op kritiek van coalitiepartner CDA. Kamerlid Mirjam Sterk wijst erop dat godsdienstvrijheid een fundamenteel grondrecht is. "Er zijn twee soorten landen: beschaafde westerse landen met godsdienstvrijheid en Iran", pepert zij haar collega-Kamerlid in.

In een interview in De Pers pleit Hennis voor een minder krampachtig en meer beschouwend debat over de scheiding tussen kerk en staat. "Alle religies zijn daarbij voor mij gelijk. Universiteiten, scholen, ook daarover zou ik in alle rust het debat willen voeren. Maar de christelijke partijen beschouwen dat gelijk als een aantasting van de vrijheid van godsdienst."

Ook de ChristenUnie is niet blij met de uitlatingen van Hennis. "Ja hoor, weer een liberaal die de godsdienstvrijheid overbodig noemt. Blijft kennelijk lastig, de vrijheid van anderen verdedigen", twittert fractievoorzitter André Rouvoet. Hij vindt het interview 'niet sterk'.

D66 vraagt zich af of de VVD niets beters te doen heeft dan het oprakelen van de discussie over de hoofddoek. "Als de VVD nu ook al aan de gang gaat met de hoofddoekhobby van de PVV, laat de VVD dan fuseren met Wilders. Over de problemen met het onderwijs en de economie horen we niets van de VVD. Heeft de VVD niets beters te doen?", vraagt Kamerlid Gerard Schouw zich af. Hij wijst erop dat de VVD in de gemeente Den Haag een coalitie met de PVV weigerde vanwege het PVV-voorstel om hoofddoeken te verbieden in openbare gebouwen.

Kamerleden Martijn van Dam (PvdA) en Tofik Dibi (GroenLinks) laten weten dat ze zich 'verheugen' op het debat over godsdienstvrijheid en over de scheiding tussen kerk en staat.