Drugsoorlog Mexico eist 30.000 levens

Sinds president Felipe Calderon eind 2006 de strijd aanbond tegen de Mexicaanse drugskartels, zijn bij drugsgerelateerd geweld in het land meer dan dertigduizend mensen omgekomen. Dat heeft de regering donderdag meegedeeld.

Tussen januari en november werden 12.500 mensen gedood, vergeleken met 9600 in heel 2009, zei procureur-generaal Arturo Chavez.

De regering zegt verder dat het gewelddadige kartel La Familia in het westen van Mexico door recente arrestaties en de dood van verscheidene leiders 'systematisch is verzwakt'. De regering benadrukt dat zij niet met de kartels zal onderhandelen. "De enige optie voor deze criminelen is zichzelf aangeven bij de autoriteiten."

In de verklaring legt de regering ook nog eens uit dat de federale troepen die in de deelstaat Michoacan zijn ingezet, daar voornamelijk zijn omdat de plaatselijke politie en die van de deelstaat niet in staat zijn La Familia te bestrijden. Maar 15 procent van de politieagenten van de deelstaat zou betrouwbaar zijn en van de lokale politie zelfs maar 9 procent.


Drugsoorlog Mexico eist meer dan dertigduizend levens  (Foto: Novum)