'Vermoorde Chinees zat in drugshandel'

De in een Amsterdamse vuilcontainer gevonden Chinese snackbarhouder zat in de drugshandel. Hij coördineerde grootschalige cocaïnetransporten vanuit Hong Kong, meldt AT5 maandag op basis van stukken over de zaak. Zijn naam duikt volgens de lokale zender op in een groot Amerikaans drugsonderzoek.

Het motief voor de brute moord is vooralsnog onduidelijk. De politie verklaarde eerder dat de 57-jarige snackbarhouder geen banden had met de onderwereld. Justitie zou denken aan een roofmoord en heeft daarvoor een verdachte aangehouden.

Justitie in de Verenigde Staten zou denken dat sprake is van een afrekening in het criminele circuit. Een door Lam georganiseerd transport uit Hong Kong zou zijn onderschept.

Het lichaam van Lam werd in juli gevonden in een vuilcontainer in Amsterdam-Noord, niet ver van zijn snackbar. Volgens de politie is het slachtoffer in zijn zaak aan de Mercuriustraat vermoord en in elf stukken gesneden. Daarna is hij met zijn eigen bedrijfsauto naar de vuilnisbak gereden en gedumpt.