Rustige avondspits ondanks harde wind

De avondspits is vrijdag ondanks de zware windstoten zeer rustig verlopen. De VerkeersInformatieDienst (VID) verwachtte een zware spits met tot 350 kilometer file, maar op het hoogtepunt stond vrijdagavond 121 kilometer.

"Het valt gek genoeg hartstikke mee", meldt een woordvoerder van de dienst. "Ondanks een paar incidenten is het overal erg rustig. Alleen op de A1 en A2 stonden lange files."

Op de A2 richting Den Bosch werden twee rijstroken afgesloten nadat een zogenoemde noodvangrail de weg op was gewaaid. Het duurde lang voordat Rijkswaterstaat de weg vrij kon maken, waardoor zich een file van 19 kilometer vormde.

Automobilisten moeten ook zaterdag nog rekening houden met de harde wind. Hetzelfde geldt voor reizigers op Schiphol. Door de weersomstandigheden hebben aankomende en vertrekkende vluchten te maken met vertraging en worden mogelijk vluchten geannuleerd, zegt een woordvoerder van de luchthaven.

De NS hervat zaterdag de gewone dienstregeling. In de kop van Noord-Holland, tussen Zaandam en Alkmaar, rijden vrijdagavond nog minder treinen, maar volgens een woordvoerder van de spoorwegen is daar zaterdag geen reden meer voor. "Er hebben zich vandaag geen problemen voorgedaan."

Vrijdagavond trekt de stormachtige zuidwestenwind aan. Op sommige plaatsen in Nederland kan stormkracht worden bereikt met zeer zware windstoten tot 100 kilometer per uur. Zaterdag neemt de wind weer af.

Als gevolg van de harde wind wordt in delen van Friesland hoogwater verwacht. In Harlingen is daarom voor het eerst de keermuur gesloten. Het waterschap Friesland denkt een waterpeil tot bijna 3 meter te bereiken. De keermuur gaat dicht als een stand van 1.90 meter is bereikt.

Ook een aantal veerdiensten naar de Waddeneilanden is door hoogwater en de harde wind niet in gebruik. Onder meer de laatste vaarten naar Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog zijn geannuleerd.