OM eist cel tegen misbruikende scoutingleider

Voor het misbruiken van een minderjarige jongen heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht woensdag een jaar en acht maanden cel geëist tegen een 42-jarige scoutingleider. De man had ook een verzameling kinderporno en liet seksfilms zien aan drie scouts onder de 16 jaar. De man heeft volgens het OM een bekentenis afgelegd.

De man kende zijn misbruikslachtoffer niet via de scouting. In de lente van vorig jaar haalde hij de jongen via internet over een afspraak met hem te maken om ontuchtige handelingen te plegen. De afspraak vond in juni plaats.

Om te voorkomen dat de man in herhaling valt, eiste het OM naast de celstraf een verplichte behandeling met nazorg en een proeftijd van zeven jaar. Ook zou het de man vijf jaar lang moeten worden verboden om met minderjarigen te werken, zich aan te sluiten bij een scoutinggroep en via sociale netwerksites contact te zoeken met minderjarigen.

De man zou op de zitting hebben gezegd dat hij zich aangetrokken voelt tot jongens tussen de 13 en 15 jaar. Hij gaf toe dat hij hulp had moeten zoeken en zou het als een bevrijding ervaren dat alles nu naar buiten is gekomen. De officier van justitie nam het de man kwalijk dat hij zijn functie als scoutingleider heeft misbruikt om contact met jongens aan te gaan.