[Dakar] Van Lankveld mag niet verder rijden

Frans van Lankveld mag van de organisatie van de Dakar Rally niet meer verder rijden. De Nederlander heeft gisteren in de zesde etappe met zijn vrachtwagen onderweg te veel waypoints gemist, waardoor ze volgens de reglementen uitgesloten van verdere deelname werden.

"We liggen eruit…helaaas. Laten we bij het begin van de dag beginnen. Vanmorgen (vrijdagochtend, red.) om 10.41 uur werd er gestart en het eerste stuk ging goed. Na 25 kilometer bij het afrijden van een hoge duin is de koppelingsplaat uit elkaar gespat (overtoerd). Gebeld met de assistentie, deze was 100 kilometer op weg en zij zijn omgedraaid," zo staat op de website van het team te lezen.

Deze is uiteindelijk met behulp van de assistentie in vijf uren gerepareerd, maar daarmee was de pech nog niet over. De krukassensor had een metaaldeeltje opgepikt en pas na het schoonmaken van dit onderdeel kon de equipe verder. "De weg kon weer vervolgd worden. Op een gegeven moment konden ze WP 6 niet vinden daardoor helemaal de weg kwijt geraakt. Na contact met de organisatie die ze verzekerde dat ze op de goede route zaten maar dit bleek niet zo te zijn."

"Uiteindelijk kwamen ze bij CP2 en hier kregen ze te horen dat ze te veel waypoints gemist hadden. Bij CP2 namen ze contact op met de organisatie en deze vertelde dat ze het geen zin had om door te rijden omdat ze uit de wedstrijd gezet zouden worden. De weg werd vervolgd via de verharde weg naar het bivak. Om 02.45 uur kwamen ze in het bivak aan."

"Vanmorgen (zaterdagochtend, red.) hadden we nog enige hoop dat we konden starten. Er is overleg geweest met de organisatie maar helaas, te veel waypoints gemist en dat betekent einde wedstrijd. Zo zijn de regels zeggen ze en daar hebben ze zich aan te houden. Begrijpelijk… dat wel, maar wel heel erg balen."