Geen vervolging voor dodelijk hete douche

Een verzorgingstehuis in Almelo wordt niet vervolgd voor een ongeluk waarbij een 81-jarige bewoonster door een hete douche omkwam. De verzorgers hadden volgens het Openbaar Ministerie in Almelo niet kunnen voorzien dat de mengkraan kapot zou gaan.

Het slachtoffer werd 11 juli vorig jaar in een zitstoeltje onder de douche gezet. Aanvankelijk was de watertemperatuur goed, maar die is daarna opgelopen naar 72 graden. De vrouw liep ernstige brandwonden op en werd naar een ziekenhuis in Groningen gebracht. Daar overleed ze een maand later.

Het incident is uitvoerig onderzocht door de politie, TNO en het Nederlands Forensisch Instituut. Daaruit blijkt volgens het OM dat de mengkraan uit zichzelf heter water heeft gemengd en dat dit niet voorzien had kunnen worden.

Aan de eerste hulp die de medewerkers verleenden heeft het volgens het OM ook niet gelegen dat de vrouw uiteindelijk overleed. Daarom wordt niemand vervolgd.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet ook onderzoek naar het voorval. Het OM heeft de eigen onderzoeksresultaten doorgestuurd naar de inspectie.