Geen bewijs kartels in garnalensector

Voor betrokkenheid van producentenorganisaties bij prijsafspraken in de garnalensector is geen bewijs gevonden. Dat meldt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) woensdag na onderzoek. Dat werd ingesteld nadat een vrachtwagenlading garnalen met diesel was overgoten omdat iemand zich niet aan de prijsafspraken zou hebben gehouden. De NMa is van plan de sector te blijven volgen.

Medio oktober kondigde de NMa aan prijsafspraken en afspraken over vangstbeperking in de garnalensector te onderzoeken na berichten hierover in de media. De sector kwam in oktober in het nieuws, nadat een vrachtwagen in het Noord-Hollandse Den Oever waarmee de garnalenvangst van twee vissersboten werd vervoerd was klemgereden.

De lading werd uit de vrachtwagen gehaald, over het wegdek gegooid en overgoten met diesel. Zo'n twintig personen zouden hebben deelgenomen aan de actie. De bestuurder van de vrachtwagen werd ongemoeid gelaten. Na de vernieling van de garnalen gingen de daders er direct ervandoor.

Volgens de politie was de aanleiding van de actie dat de benadeelden zich niet hadden gehouden aan prijsafspraken. Ook de voorzitter van een producentenorganisatie stelde in de media dat met de garnalenverwerkers een prijsniveau was afgesproken dat alleen te handhaven was als de aanvoer in toom zou worden gehouden. Als iemand zich niet aan de afspraken hield, zou de rest dat niet pikken.

De producentenorganisaties Garnaal en de Nederlandse Visserijbond hebben zich inmiddels gedistantieerd van de acties, meldt de NMa woensdag. Zo stuurden ze onder meer een ingezonden brief naar een vakblad, waarin ze garnalenvissers opriepen zich te houden aan de Mededingingswet.

Het onderzoek naar de vernieling van de garnalenvangst heeft vooralsnog niet geleid tot het vinden van de daders, meldt een politiewoordvoerder.