'Premier Thaci achter orgaanhandel'

De juist herkozen premier van Kosovo en oud-leider van het Kosovaarse Bevrijdingsleger (KLA) Hashim Thaci was de baas van een criminele beweging die eind jaren negentig in organen handelde. Dat stelt de Zwitserse senator Dick Marty in een rapport dat hij schreef in opdracht voor de Raad van Europa.

Uit het onderzoek blijkt dat burgers die na het einde van de Kosovaarse oorlog in 1999 vastzaten, in het noorden van Albanië werden doodgeschoten zodat hun nieren konden worden verwijderd en verkocht op de zwarte markt. De Kosovaarse regering verwerpt het rapport en stelt dat het nergens op is gebaseerd. Het zou lasterlijk zijn en een poging 'het imago van het KLA te beschadigen'.

Marty zegt in zijn rapport niet hoeveel mensen voor hun organen zouden zijn vermoord. De bronnen op wie hij zijn rapport baseert 'impliceerden op geloofwaardige wijze' dat sommige KLA-leiders en mensen dicht bij Thaci 'opdracht hebben gegeven -of persoonlijk hebben toegezien- op de vastzettingen, ondervragingen, mishandelingen en moorden'.

De Servische aanklager voor oorlogsmisdaden noemde het rapport 'een grote overwinning voor de waarheid en rechtvaardigheid'.